Vintervänner

En del bävar för de mörka vintermånaderna. Många försöker att hitta life hacks som gör både kyla och mörker till något positivt i vardagen. En del tänder ljus, plockar fram de stickade sockorna och njuter av att nästan gå i ide i hemmets lugna vrå samtidigt som andra entusiastiskt kastar sig ut på snöiga äventyr.

Att ta sig an den svenska vintern kräver en del kunskap, tålamod och jädrar anamma. Att klä sig rätt för att slippa frysa är en hel vetenskap, att vänja sig vid det korta dagsljuset tar tid och att pulsa runt i snö kräver både fysisk och mental styrka.  Många etablerade svenskar som växt upp under dessa förhållanden har fortfarande svårt att finna glädje i mörkret. Nyanlända vänner som bott i länder med ökenhetta har förstås stora omställningar att genomgå när de försöker bygga sina nya liv i Sverige.

Hej främling! grundades i hjärtat av Jämtland under hösten 2013 och började det stora äventyret med att starta upp en skidskola på Grytans asylboende. Under den första vintern fick 300 asylsökande lära sig att stå på längdskidor, klä sig efter väder och se snö som något roligt i den annars så trista vardagen.

Idag försöker vi att visa så många sidor av vintern som möjligt! Vi åker skidor både på längden och tvären, åker skridskor, pulka och spark och tävlar också i att bygga snyggast snögubbar när tillfälle ges. Snö ska vara roligt! Vi är vinterns vänner!