_DSC7339-Redigera.jpg
Avfärdskarta.jpg
Laugh.jpg
Björn Arnemo Sylarna 09.jpg
_DSC2268.jpg
_DSC7339-Redigera.jpg

Initiativ


SCROLL DOWN

Initiativ


Hej främling! är en ideell förening som möjliggör gratis hälsofrämjande aktiviteter till alla – med ett särskilt inbjudande fokus till  personer i utanförskap. Läs gärna mer om våra olika initiativ, var i landet vi finns och hur du kontaktar oss.

Exempel på initiativ

Inlöparna

The Rockin' Pots

Fotboll med vänner

Vintervänner

Intro bild vänskapsyoga.jpg

Vänskapsyoga

31466705_10156324871665960_1269571055429615616_n.jpg

FREAKY FEETS

_DSC9228-Redigera.jpg

läslust

Björn Arnemo 45.jpg

OUT AND ABOUT

Avfärdskarta.jpg

Kontakt


Kontakt


 

Kontakta oss

Vill du komma i kontakt med oss ber vi dig att maila till info@hejframling.se, vi svarar så fort vi bara kan! Kom gärna ihåg att vi är en liten organisation så ju längre framförhållning och ju mer tålamod du har desto bättre.  Vi har valt att prioritera kontaktförfrågningar som kommer till just info-mailen, så om du försöker kontakta oss via någon annan väg så var beredd på att det tar ännu längre tid och riskerar att falla mellan stolarna. 

Du kan också fylla i formuläret här under, då hamnar meddelandet automatiskt i vår mailinkorg!

Genom att skicka ett e-post till Hej främling! så samtycker du till att Hej främling! har din e-postadress. Läs mer hur vi hanterar dina personuppgifter här.

 
Laugh.jpg

Om oss


Om oss


Organisation

Verksamhetschef: Emma Arnesson (Östersund)
Biträdande verksamhetschef: Emma Odsell Jangö (Skåne)

Verksamhetsstrateg: Maria Svensson Wiklander (Östersund)

Nationell verksamhetskoordinator: Anna Öhrner (Stockholm)

Regionala verksamhetskoordinatorer i Stockholm: Emy Rindstedt, Fowzia Warsame Eidle, Dawit Brhane

Regionala verksamhetskoordinatorer i Jämtland: Abdelrahim Abdelmotalib och Semira Musa Ali Higo

Regional verksamhetskoordinator i Norrbotten: Annica Löfling, Basim Altaie

Regional verksamhetskoordinator i Skåne: Nathalie Johansson, Homam Aldawoudi

Projektsamordnare LivA i Jämtland: Andrea Törnblom Forslund

Café Tingshuset i Östersund: Mahdia Al Asaad och Salar Mohammady

Styrelse

Ordförande: Maria Svensson Wiklander
Ledamöter: Joakim Ek, Anna Berkestedt Jonsson, Emma Arnesson, "Hazhir" Mohsen Ahmadi Hajikhosh, Anders Johansson, Anna Rex och Martin Machnow.

Expertråd

Ordförande: Kristina Persson, fv statsråd och grundare av Global Utmaning

- Andreas Gyllenhammar, hållbarhetschef på SWECO. Expertområde: Hållbarhet

- Amanda Lundeteg, VD, AllBright. Expertområde: Jämställdhet, jämlikhet och opinion

- Emma Fällman, advokat. Expertområde: Migrationsrätt

- Rickard Svensson-Dahlberg, NREP. Expertområde: Ekonomi och ledarskap

- Elin Emanuelsson, kommunikationsansvarig på Polarbröd. Expertområde: Kommunikation och marknadsföring

SOULMATES fyllda av kärlek

Polarbröd AB

NREP

Björn Arnemo Sylarna 09.jpg

Värdegrund


Värdegrund


Vår värdegrund

Vår grund är FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Allt vi gör ska stödja social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Vi väljer att se möjligheterna till livskraft och värdefulla relationer hos alla människor. Vårt arbete bygger på glädje, gemenskap, öppenhet, delaktighet, respekt, transparens och mångfald.

_DSC2268.jpg

FAQ


FAQ


FAQ – Frequently Asked Questions

+ Varför namnet Hej främling?

Vår organisation verkar bland annat för att skapa möten mellan människor. Ibland är ett simpelt “Hej” till en främling (synonymt med obekant, främmande, okänd) startskottet på en ny vänskapsrelation. Mer “Hej” åt folket!

+ Vad gör föreningen?

Hej främling! bidrar till en värld full av livskraftiga människor! Vi vill förbättra människors hälsa och samordnar och certifierar därför mängder av aktiviteter som vi tror kan göra oss friskare i både kropp och själ. Våra heroiska initiativtagare med volontärer runt om i landet ägnar sig åt allt från körsång, löpning och skidåkning till friluftsliv, konstprojekt och diverse lagsporter. Vi brukar säga att vi erbjuder hälsofrämjande aktiviteter för att inte krångla till det – vi är helt enkelt öppna för i stort sett allt som kan få dig att må bra.

+ När startade Hej främling?

Den ideella föreningen Hej främling! registrerades under hösten 2015 efter 2 års verksamhet i projektform.

+ Vilka effekter kan ni se av ert arbete såhär långt?

När vi startade initiativet Hej främling! år 2013 kunde vi inte ens i vår vildaste fantasi tro att vårt arbete skulle påverka så många människor på det vis som det hittills gjort. Något naivt kanske. För det finns ju mängder med forskning som visar vikten av hälsofrämjande aktiviteter. Vi har ju så ofta fått höra vad en aktiv fritid och känslan av sammanhang kan göra med en människa. Vi vet att hälsa är en färskvara som måste vårdas oavsett var i livet vi befinner oss.

I samband med vår första aktivitet, en skidskola på asylboendet i Grytan som 2013 hade 300 gäster, såg vi omedelbara effekter av vår närvaro. Genom fina relationer med våra nya vänner var det lätt att kommunicera, inte minst när det kom till att både ge och få feedback. Vi fick snabbt veta att vår verksamhet påverkade livet för väldigt många.

Genom åren har vi fått höra mängder av historier från våra deltagare som varje dag ger oss inspiration till att fortsätta vårt arbete. Vi lyssnar stolta och glada på de röster som vittnar om att våra aktiviteter skapar viktig sysselsättning, glädje och gemenskap. Vi ser att vi ofta är knutpunkten mellan individer som annars aldrig skulle mötas och att vi utgör en meningsfull vardag med rutiner och strukturer som ibland är rent livsviktiga. Vi bidrar med kunskap, slipar på tekniska färdigheter och bidrar till snabbare inlärning av det svenska språket för de som är nya i vårt avlånga land. Det är hela tiden ett ömsesidigt givande och tagande.

Vårt koncept präglas av mångfald; inte bara genom våra värdegrunder utan återspeglas också bland våra deltagare. Vi har mött vänner som med relativt lätta steg vandrar genom livet men också studenter långt bort från vänner och familj, arbetslösa, långtidssjukskrivna och pensionärer med längtan efter sällskap, för att nämna några. Många har upplevt psykisk och/eller fysisk ohälsa som de valt att utmana tillsammans med oss.

Vi har fått ta del av häpnadsväckande historier om deltagares personliga utveckling. Det handlar om allt ifrån starkare fysik som gör vardagen lättare, till nya arbeten/praktikplatser, bostadsbyten, minskade medicinintag och vänskapsrelationer som skakat om hela världar. Vi vet att vi genom våra omtänksamma, tillgängliga och glädjefyllda mötesplatser gör skillnad för många.

+ Vem får vara med på era aktiviteter?

Hos oss är alla välkomna. Hon, hen och han. Vi bryr oss varken om idrottsliga prestationer, ursprung, skostorlek, ålder, kroppsform eller antal fångade Pokémon. Vi gillar verkligen olika och du är välkommen som du är. Det som är viktigt för oss och som avgör om du är välkommen tillbaka till gänget igen bygger på hur du bemöter dina medmänniskor. Som deltagare på våra aktiviteter står du för att uppmuntra glädje, gemenskap, delaktighet, respekt och mångfald. Rycker det bara lite i deltagar-nerven så blir vi glada av att se dig, vare sig det beror på nyfikenhet, personlig utveckling, jakt på nya vänner eller helt enkelt brist på annat. Det spelar ingen roll om du vill prova på vid ett enstaka tillfälle eller helhjärtat ta del av allt som erbjuds.

+ Är det bara asylsökande som får vara med på era aktiviteter?

Hos oss är alla välkomna, såväl etablerade svenskar som nyinflyttade och asylsökande. Med anledning av ovanligt utbredd psykisk ohälsa bland asylsökande i Sverige försöker vi särskilt att tillgängliggöra friskvårdsaktiviteter som kan hjälpa just den målgruppen att må bättre. Det innebär att vi ibland arrangerar aktiviteter på asylboenden (dit även du som etablerad svensk är välkommen!) men också att vi är extra noga med att sprida information om vad som erbjuds i kanaler som når dessa nya vänner. Så, som sagt, hos oss är alla välkomna. Fortfarande osäker på om det gäller dig? Läs "Vem får vara med på era aktiviteter" ovan.

+ Välkomnar ni mig med funktionsnedsättning?

Vi VILL att du ska vara med. Vi arbetar aktivt med att tillgängliggöra våra aktiviteter för alla och anpassar i så stor utsträckning vi kan både miljöer och aktiviteter för dig med funktionsnedsättning. Om du vet med dig att du behöver särskilda förutsättningar för att kunna delta på önskad aktivitet så ser vi gärna att du hör av dig till oss på info@hejframling.se. Vi vill se till så att din upplevelse av vår verksamhet blir så bra som möjligt!

+ Hur gör jag om jag vill bli volontär?

Vill du bli en av föreningens volontärshjältar? VAD KUL! Att vara volontär innebär att du stöttar föreningens initiativtagare i roddandet av aktiviteter och event. Som volontär blir du en viktig del i vårt crew och förväntas bidra med hjälpande händer och problemlösning, men också ha ett öppet sinne och intresse för organisationens utveckling. Som ny volontär hänvisas du att delta vid valfri ordinarie aktivitet nära dig för att möta våra initiativtagare och få en bild av vad vi gör. Som ideell förening är vi i stort behov av hjälp inom allt mellan himmel och jord och det finns säkerligen plats för dig att bidra utifrån dina egna förutsättningar. Trivs du inte med tanken på att vara sällskap i löparspåret eller skråla i kör med andra så kanske hantering av utrustning, sociala medier eller mindre administrativa uppgifter är din grej?! Klicka dig in på knappen "Hej volontär" längst upp på den här webbsidan och fyll i formuläret som ligger och väntar på dig där!

+ Hur gör jag om jag vill starta ett nytt initiativ?

Initiativtagare är du som som i vår förening väljer att leda en aktivitet som just du brinner för. Ett flexibelt tänkande, stort engagemang för ditt intresse och en ambition av att få saker att fungera är ett måste. Det kan vara fiffigt att ha intresse för ledarskap, oprövat eller välbeprövat gör detsamma.

Som initiativtagare organiserar du valfria aktivitetstillfällen utifrån dina egna förutsättningar, handleder volontärer och bjussar på din passion till nyfikna människor som valt att haka på. För att hjälpa dig komma igång har vår förening koordinatorer runt om i landet som hjälper dig att komma igång och som finns tillgänglig för handledning när det behövs. Du erbjuds ett kom-igång-material med tips och trix och ett kontaktnät med massa andra inspirerande hjältar som redan visat vägen.

Initiativtagare kan vem som helst vara; du som privatperson, din förening eller arbetsplats. En kommun, ett företag, förening eller privatperson kan alla certifieras som initiativtagare hos oss. För att få använda Hej främling!-stämpeln på din aktivitet och bli en del av vår förening krävs att du uppfyller våra krav: Din aktivitet följer FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Ditt engagemang ska stödja social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Du väljer att se möjligheter till livskraft och värdefulla relationer hos alla. Du bygger ditt initiativ på glädje, gemenskap, öppenhet, delaktighet, respekt, transparens och mångfald.

Kort och gott så handlar det om att vi försöker att vara så reko som möjligt, stå för människans lika värde och att vi påminner oss själva om att tänka ett extra varv även när det kommer till vår miljöpåverkan. Vi älskar ju hållbarhet!

Känner du dig träffad och redo att dra igång? Hör av dig till info@hejframling.se för information om hur du når din närmaste koordinator!

+ Hur gör jag om jag vill ha praktik inom föreningen?

Med jämna mellanrum så finns det möjlighet för oss att handleda praktikanter. Om du är intresserad av att lära dig om hur vi jobbar, vill bidra till vår verksamhet med nyfikenhet och är redo att möta dagen med ett öppet sinne så är du välkommen att kontakta oss via info@hejframling.se. Skriv då var du bor, varför du vill praktisera hos Hej främling! och vilken tidsperiod det gäller.

+ Kan jag skänka begagnad utrustning och kläder till er?

Vår förening får ofta frågan om ta emot gåvor i form av begagnad utrustning och kläder. Tyvärr har vi i nuläget inte möjlighet att ta emot gåvor för utdelning till asylsökande och nyanlända men rekommenderar varmt att du skänker till Pingstkyrkan, Röda Korset eller Robin Hood istället. Våra fokusmålgrupper är i fortsatt behov av kläder och utrustning som kan hjälpa dem ta del av hälsofrämjande aktiviteter så det känns trist att vi inte längre har förutsättningar goda nog att hantera insamling och utdelning av det slaget. Ibland går vi ut med specifika efterlysningar om saker som vi särskilt söker och då kommer infon med instruktioner om hur du hjälper oss just då. Hurra till dig som tänker på oss i alla fall! Second hand rocks!

+ Hur blir jag stödmedlem till Hej främling!?

För 250 kr (privatperson) alternativt 5 000 kr (företag) per år blir du Hej främling!s stödmedlem. Två gånger per år får du uppdateringar från verksamheten i hela landet och berättelser om vilken skillnad det gör att vara aktiv i Hej främling!

Betala in 250 kr (privatperson) alternativt 5 000 kr (företag) till BG 5033 - 2618 alternativt swisha till 123-113 51 51 och ange “Stödmedlem” samt ditt namn alternativt företagets/organisationens namn. Fyll dessutom i formuläret som du finner under fliken ”Ge en gåva” här på vår webbplats. Knappen hittar du längst upp till höger på den här hemsidan. När detta är gjort får du ett välkomstmail där vi ser fram emot möjligheten att få hålla dig informerad om hur ditt bidrag stöttar föreningens utveckling.

+ Hur gör jag om jag vill skänka pengar?

Vi är grymma på att vända på slantar både en och två gånger för att utnyttja dess värde till fullo. Vi är kostnadseffektiva när det kommer till inköp av material till föreningen, men tillåt oss vara lite klyschiga och påstå att “time is money.” För att vi ska kunna fortsätta vårt arbete med att skapa livskraftiga människor så behöver vi därför ha råd att lägga tid på just detta. Vår verksamhetsledning som för skutan i rätt riktning samt koordinatorer som handleder alla hjältar ute i landet ska självklart ha möjlighet att lägga den tid som krävs på att få vår förening att blomma som sig bör.

Vill du bidra till att Hej främling!s verksamhet kan leva vidare? Skänk en slant till BG: 5033-2618 eller swisha en peng till 123-1135151. Din gåva betyder massor!

Är du som företag intresserad av att inleda ett partnerskap med vår förening? Kontakta oss via mejl på info@hejframling.se så ser vi till att styra upp något grymt tillsammans!

+ Hur gör jag för att anlita Hej främling! som föreläsare?

Efter flera års framgångsrikt arbete med fokus på inkludering, mångfald och hälsa har vi lärt oss ett och annat. Vi har mött oändligt många människor med fascinerande livshistorier som lärt oss massor, beprövat och utvecklat metoder med varierade utfall och till sist trattat ner allt detta till vad vi tror är våra viktigaste framgångsfaktorer och utmaningar. Oavsett var i samhället du befinner dig är vi övertygade om att du har kraften att påverka utifrån dina egna förutsättningar.

Vi besöker gärna din skolklass, ditt företag, din förening eller nätverksträff för att berätta om vad vi gör och varför vi gör det. Vår ambition är att inspirera till mod, omtanke och handlingskraft, att synliggöra möjligheter och att mana till kreativitet.

Vår förening har talare med erfarenhet av att inspirera på tillställningar med allt från 10-800 deltagare och vi har haft äran att sprida våra ord runt om i landet såväl som internationellt.

Känns det som om du skulle önska ett besök av någon ur vårt crew? Skicka din förfrågan (med så lång framförhållning som möjligt) till info@hejframling.se för bokning och offert.

+ Kostar det pengar att vara med på era aktiviteter?

Våra regelbundna aktiviteter är kostnadsfria och öppna för alla. Det ska vara gratis att haka på och ha roligt med nya vänner! Att kunna ägna sig åt hälsofrämjande aktiviteter med andra ska inte hänga på om du har cash eller inte.

Vid ytterst sällsynta undantag kan du som deltagare ändå förfrågas att stå för en mindre kostnad i samband med extraordinära aktiviteter, sådana som då inte är regelbundna. Undantagstillfället gäller då vi som förening inte kunnat förhandla bort deltagarkostnaderna helt men ändå bedömer att vi vill erbjuda våra aktiva en chans att delta. Självklart är det då upp till dig att ta beslutet om att delta eller ej. Precis som alltid. Att hänga med oss är i allra högsta grad helt frivilligt!

+ Kan Hej främling! hjälpa mig att hitta jobb eller bostad?

Vår ambition som förening är att bygga livskraftiga människor. Vi skapar möten mellan personer som ibland aldrig skulle mötas på annat sätt, är spindeln i nätet för nya relationer som vidgar ditt nätverk och uppmuntrar personliga samtal där du får ge uttryck för din person under odramatiska former.

Trots att jobb- och bostadsfrågor inte alls är vår uppgift så vet vi av erfarenhet att deltagare funnit båda delarna via våra aktiviteter. Våra volontärer och initiativtagare är alltså inga officiella jobbförmedlare men många vittnar om framgångsrika matchningar när tillfället dykt upp.

Vi garanterar inte att någon ur vårt crew aktivt kommer att hjälpa dig finna det du söker, men genom deltagande på våra kostnadsfria aktiviteter ökar du mest troligt dina chanser att hitta någon som är beredd att sträcka ut en hand. Vi hör ständigt historier från deltagare som funnit varandra genom föreningens aktiviteter och då genom sina nya kontaktnät hittat både jobb och boende. Vi peppar dig därför att våga ta klivet in i gemenskapen och själv ta ansvar över att förmedla det du söker!

+ Hur finansieras föreningen?

Vi vore ingenting utan det stöd vi får av privatpersoner och företag ute i Sverige. Hej främling! är en ideell förening med mängder av volontärer och initiativtagare runt om i landet som koordineras av våra medarbetare. Utan våra samarbetspartners och övriga givare skulle vi aldrig ha råd att göra det som vi idag gör med så stort engagemang.

Vi är ur botten av våra hjärtan helt tagna av alla initiativ och insamlingsinsatser som görs och har gjorts av föreningar, studenter, företagare och privatpersoner från norr till söder. Varje krona är för oss väldigt viktig och ni är många som hjälpt oss bygga upp vår verksamhet från scratch. Vi känner stort ansvar och respekt för pengars värde och hoppas att vi gör alla våra givare stolta över det arbete som gåvorna leder till.

Särskilt stort TACK säger vi till vår soulmate Polarbröd samt Kronprinsessparets stiftelse som haft avgörande roller i att få oss på fötter.

+ Do I have to speak Swedish on your activities?

We communicate mainly in English and Swedish, but languages doesn’t really matter. We have no official interpreters during our activities, but often many different languages represented. You’ll fit right in as long as you have a sense of body language! Are you in need of special arrangements due to hearing or speaking disabilities? Please contact us before the activity and we’ll do our best to help out!

Vi kommunicerar huvudsakligen på engelska och svenska under våra aktiviteter men språk spelar egentligen inte så stor roll! Vi anlitar inga officiella tolkar som hjälper till med översättning men brukar oftast ha väldigt många olika språk representerade i alla fall. Så länge du har känsla för kroppsspråk så kommer du utan problem att passa in hos oss! Är du i behov av någon form av särskilda hjälpmedel på grund av syn- eller hörselnedsättning? Tveka in att kontakta oss i förväg så gör vi vad vi kan för att hjälpa till!

+ Finns det någon åldersgräns för att delta på aktiviteter?

Vår förening arrangerar aktiviteter av alla dess slag. Ibland måste vi av olika anledningar begränsa deltagarantal – något som kan medföra åldersgräns på just den enskilda aktiviteten.

Ibland gör vi också event enbart för kvinnor och barn, ibland endast för män och då och då arrangemang där ålder spelar in. Om det skulle vara så att vi har liknande deltagarkrav så framgår det i så fall i eventets inbjudan. Vi strävar efter att ha så öppna aktiviteter som möjligt och vill inte sortera människor i fack. Din personliga känsla om din egen identitet står alltid i första rummet och kommer att respekteras under dessa indelade undantagsaktiviteter. We love you for being you.

+ På vilka orter finns ni?

Det ploppar hela tiden upp nya initiativ runt om i vårt avlånga land och vi gör vad vi kan för att hålla listan på orter uppdaterad. För tillfället har vi regelbundna aktiviteter från Kiruna i norr till Malmö i söder. Du hittar oss i åtta län; i Norrbotten, Jämtland, Västernorrland, Dalarna, Stockholm, Västa götaland, Örebro och Skåne. Vi rekommenderar att du håller utkik på vår nationella Facebooksida (Hej främling! Sverige) för information om nya orter och du är förstås välkommen att skicka mejl till info@hejframling.se för förfrågningar om specifika platser och omständigheter.

+ Hej främling!s värdegrund

Vår grund är FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Allt vi gör ska stödja social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Vi väljer att se möjligheterna till livskraft och värdefulla relationer hos alla människor. Vårt arbete bygger på glädje, gemenskap, öppenhet, delaktighet, respekt, transparens och mångfald.

Shop-FAQ

+ Frakt och priser

Priserna anges i SEK och är inklusive moms. För varje beställning tillkommer även en fraktkostnad på 20 till 50 kr. Ingen fraktkostnad tillkommer på digitala produkter.

+ Betalsätt

Betalning görs snabbt och säkert genom direkt kortbetalning.

+ Beställningar

När du gjort en beställning får du direkt en bekräftelse till den epostadress du angav i beställningsformuläret. Vid eventuella felaktigheter eller ändringar gällande lagerstatus, priser, leveranser, etc. förbehåller sig Hej främling! rätten att korrigera din beställning. Självklart meddelar vi dig direkt om något sådant skulle uppstå. Genom att slutföra ditt köp godkänner du våra policys och köpvillkor.

+ Byten, returer och ångerrätt

Vi på Hej främling! hoppas att du ska bli nöjd med din vara! Skulle du av någon anledning vilja returnera din vara har du 14 dagars ångerrätt från den dag du mottagit varan. Vid retur i enlighet med ångerrätten står köparen för frakten. Villkoret för retur och återbetalning är att varan ska returneras i originalskick, dvs att den ej är använd.

Returer skickas till:
Hej främling!
Samuel Permans gata 13 831 31 Östersund

+ Reklamation

Vill du reklamera din vara på grund av att den exempelvis är skadad när du tar emot den ber vi dig kontakta oss på shop@hejframling.se så hjälper vi dig! När vi behandlat och godkänt din retur hör vi av oss till dig. Vi står självklart för returfrakten när vi bedömt reklamationen som godkänd.

+ Leveranstid

Hej främling! är fortfarande en liten förening med många bollar i luften! Vi är nya på det här med webbshop men hoppas på succé och att du som kompis och kund hos oss ska kunna få din order levererad inom en vecka från beställningsdagen.

+ Övrigt

Hittar du inte den information du letar efter? Vid andra frågor eller funderingar som är relaterade till vår shop är du välkommen att maila oss på shop@hejframling.se.