Inlöparna

Inlöparna- Spring för innanförskap

För att integrationen i Sverige ska fungera så måste det finnas möjligheter till möten mellan etablerade svenskar och invandrare. Vi ser ett stort värde i att börja integrationen redan när flyktingar söker asyl i Sverige eftersom en utdragen integrationsprocess skapar ohälsa på flera plan.

Motion är bra för vår fysiska och psykiska hälsa, dessutom är tillsammanslöpning roligare än ensamlöpning. Sverige är en löparnation och genom att springa tillsammans så får de nyanlända genast en aktivitet som de kan dela med många etablerade svenskar. Och det är enkelt att springa. Allt som behövs är skor och träningsplagg.

Inlöparna samlar in bättre begagnade löparskor och träningskläder genom Hej främling!s insamlingsverksamhet. Med skor på fötterna och bra lämpliga kläder på kroppen kan de flesta nyanlända haka på Inlöparnas verksamhet, alltid utifrån sina egna förutsättningar. Utöver regelbunden löpträning i grupp så gör vi också en del utflykter och ställer upp i tävlingar tillsammans. Att besöka nya platser och få ta del av etablerade event är en viktig del i integrationen. Vi vet också att när vi gör något roligt utöver det vanliga så lär vi känna varandra bättre och främlingsskapet bryts. Våra nyanlända vänner får ta del av de etablerade löparnas nätverk in i det svenska samhället, vilket kan betyda mycket när uppehållstillståndet är klart och våra nyblivna svenskar ska söka jobb och lägenhet.

Nu sprids Inlöparna från Östersund till fler städer och orter i Sverige, vilket var tanken redan när vi startade hösten 2014. Löpa tillsammans kan man göra vart som helst! Vill du också starta upp en löp- och promenadgrupp med hälsa och gemenskap i fokus? Hör av dig till info@hejframling.se.

Här är Facebooklänkar till Inlöpargrupperna ute i landet:

Inlöparna Gällivare

Inlöparna Älvsbyn

Inlöparna Östersund

Inlöparna Höga Kusten

Inlöparna Farsta

Inlöparna Värmdö

Inlöparna Södermalm

Inlöparna Sundbyberg

Inlöparna Midsommarkransen

Inlöparna Borås

Inlöparna Göteborg

Inlöparna Malmö

Inlöparna Falun