Göran Svensk, VD för Hilleberg i Östersund, ser det som en gåva för länet och samhället i stort att få så många nya invånare i vårt land. Hej främling! ser han som en viktig organisation för att främja integrationen framförallt i länet. 

— Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv så behöver vi ju mer arbetskraft och därmed fler invånare. Det är så otroligt viktigt att engagera sig för att de som kommer hit ska vilja stanna och då helst i länet, säger Göran. 

Samarbetet med Hej främling! inleddes under sommaren 2014 då Ulrika Rogeman, Markus Brogren, och Lisa Nilsson på Hilleberg tog initiativet att anordna en tältutflykt för de boende på flyktingförläggningen i Grytan. Göran blev såld på idén och gav fria tyglar. Tillsammans med Hej främling! roddade gänget ihop så att en grupp på ca 30 personer från Grytan kunde vara med under en somrig tältutflykt till Andersöns naturreservat. Hilleberg stod för tält och engagerade volontärer ställde upp med diverse ut utrustning. Molunds trafik sponsrade en chartrad buss.

— Många av de boende i Grytan hade aldrig tidigare tältat eller sett friluftslivet som ett nöje så som vi gör. Naturen här är vår fristad till skillnad från hur många av flyktingarna upplever den, säger Ulrika. 

Det krävdes förstås en del planering och engagemang för att kunna genomföra friluftseventet -exempelvis fick de illustrera en helt vanlig tältresning några dagar innan avfärd ute på förläggningen i Grytan. Många hade aldrig sett ett tält slås upp tidigare och flera ville provligga i en sovsäck innan de väl bestämde sig för att följa med.

Själva utflykten var kostnadsfri och öppen för alla, precis som alla aktiviteter knutna till Hej främling!. Utöver arrangemangets volontärer och de 30 asylsökande så kom ytterligare ett tiotal personer bara för att umgås. Utflykten till Andersön var mycket uppskattad och alla som följde med var mer än nöjda. 

— Någon sa till och med att om tältet hade haft en TV så hade det varit som ett femstjärnigt hotell, säger Ulrika. 

Med Murikkor lagades det mat över öppen eld, de spelade fotboll, dansade och sjöng runt lägerelden och delade glädje med varandra. Några vågade ett dopp i Storsjön medan andra nöjde sig med att prova kastfiske vid strandkanten.

— Alla var bara glada över världen, säger Ulrika. 

Precis som Göran tycker Ulrika att det är en självklarhet att engagera sig för integrationen. 

— Det här var ett initiativ som vi från Hilleberg brann för. Alla typer av initiativ tror jag bidrar till ett trevligare samhälle och det behöver inte vara svårt alls. Det är inte bara viktigt utan det är framförallt kul att träffa alla dessa människor, säger Ulrika. 

—Tiden kan vara knapp ibland men kanske kan man hinna med något. Det är också viktigt att inte känna skuld för att man inte”gör tillräckligt.” Allt jag gör är betydelsefullt! Det är bättre att bara börja med något litet och inte bara strunta i det. Tillsammans blir det roligt och tillsammans kan vi göra massor! avslutar Ulrika entusiastiskt. 

Text: Maria Månsson

Comment