Styrka genom mångfald har tagit Östersunds FK till allsvenskan i fotboll. Men också till Grytan och Hej Främling. 

– Mångfald har varit en grundfilosofi i föreningen senaste åren, därför har det varit självklart att vara med och stötta Hej Främling och deras fantastiska projekt, säger Martin Johansson på ÖFK:s kansli och tillsammans med framför allt Lasse Landin en drivkraft bakom samarbetet. 

Ett dussin olika nationaliteter har spelat för herrlaget i ÖFK senaste tre åren. Det har varit en starkt bidragande orsak till att laget i höstas tog klivet upp i allsvenskan. 

Men även utanför planen har laget fått stor uppmärksamhet. En del av detta har varit deras insatser för Hej Främling där både ungdomsledare och a-laget varit ute och ordnat träningar i Grytan.

– Har man inget att göra så blir man frustrerad, det tror jag alla kan känna igen sig i. Fotbollsträningar blev ett sätt att aktivera människorna där och det verkar uppskattat. 

Men det har varit en lika stor upplevelse för ÖFK.

– Alla ledare som varit där har tyckt att det var skitkul. Fotbollen är ett universellt språk och det finns en samhörighet oavsett nivå. Det har gett mycket energi till vårt gäng.

Ett annan starkt minne från säsongen 14/15 var hemmamatchen mot Sirius då hemmalaget manifesterade för sitt budskap om "Styrka genom mångfald" där laget gick in till match tillsammans med folk från Hej Främling och lagkapten Alex Dyer höll ett tal inför matchen. 

– Vi hade aldrig varit där vi är i dag med bara jämtländska killar i laget. Så dessa frågor ligger oss varmt om hjärtat. Överskottet för vår dansföreställning och andra aktiviteter har också gett pengar till Hej Främling och UNHCR, säger Martin Johansson.

Text: Lars Frank

Comment