”Löptränar du?” ”Vad gör du för tid på milen?” Löpning har inte bara blivit vår folkrörelse utan också en konversationsstartare för nya och gamla bekantskaper. 

Här fann Martin idén till Inlöparna - spring för innanförskap. 

– Genom att sätta samman människorna i Grytan med andra här i Östersund och springa i grupp skapas ett nätverk. Så det gäller att lära känna människor i löpargruppen som kan hjälpa dig med kontakter eller som referens för att söka jobb, en lägenhet eller en praktikplats. Men det handlar lika mycket om omvänd integration, att det är bra för svenskarna att lära känna flyktingarna. För att bygga en relation är löpargruppen ett bra forum, och eftersom många i Sverige springer blir löpningen ett samtalsämne som fungerar även i andra sällskap, berättar Martin.  

– Vi behöver de här människorna här eftersom vi har brist på invånare och arbetskraft. Ger vi inte flyktingarna incitament att stanna här så kommer de försvinna till storstäderna. 

Martin brinner starkt för integrationen och har länge velat göra en insats för att bekämpa främlingsfientlighet. Tillsammans med sitt nyvunna intresse för löpning blev detta starten på löpargruppen som ses varje onsdagkväll, året runt, ute i Grytan. Han fick med sig äventyraren Christine från start, vilket också underlättade för att få sponsorer i form av utrustning till löparna. 

– Vädret kan vara skit ibland, men det är sällan det tar emot att åka ut. Jag vet att det gör nytta, de blir glada när vi är där.

I sommar hoppas Martin få med sig ett gäng till Axa Fjällmaraton. Förra sommaren deltog de i St Olavsloppet, vilket gav mersmak. 

– Jag trodde aldrig ett sånt lopp kunde vara så roligt. Men när vi gick i mål på Stortorget brast jag ut i glädjetårar.

Text: Lars Frank

Comment