Det råder en fokuserad aktivitet i Woolpowers fabrikslokaler på Chaufförvägen, Odenskog. Garn spinns, tyger vävs, tvättas, klipps och sys ihop till färdiga plagg. Vid en av symaskinerna sitter Yolanta och fållar byxben med snabbt och skickligt handlag. Hon berättar att hon ursprungligen kommer från Afghanistan men har bott länge i Iran och där arbetat i 9 år med klädsömnad. När hon kom till Sverige och Östersund erbjöds hon 2 månaders praktik på Woolpower och här är hon kvar, numer som anställd.

Karin Sundström, marknad- och kommunikationschef på företaget berättar att de har och har haft många praktikanter med utländsk bakgrund. Detta, menar hon är definitivt inte bara goodwill utan tvärtom fyller dessa personer ett behov av kompetens i verksamheten. Arbetskraft som har erfarenhet av sömnad är en brist i Sverige och Woolpower har haft turen att hitta invandrad personal med rätt kunskaper. Hennes tips till andra företagare som kan tänka sig att ta emot en ny medarbetare är att utgå från vad de behöver och var de kan tänkas hitta personer som har den kunskapen. Många människor som lämnat sitt liv bakom sig har ett starkt driv och är oerhört motiverade att skapa sig en ny tillvaro. Det är också intressant och givande med inte alltför homogen personalgrupp, här finns nationaliteter från både Iran, Afghanistan, Syrien, Litauen och Lettland och även om språket är viktigt så fungerar kommunikationen på något vis ändå för den som är öppen för kreativa lösningar. Företaget har sedan 20 talet år tillbaka tagit hjälp av kommunens MICA-grupp vilket bidrar till en verksamhet där man ser till möjligheter och var och ens unika kvaliteter. 

Woolpowers värdegrund; att ”ge värme i hundra år” och vara ett ”varmt företag” i samhället för både människor, djur och natur har gjort skäl för sig då företaget sponsrat Hej Främling med varma kläder, strumpor, mössor och vantar. Förutom att värma i vardagen har dessa kläder varit ovärderliga under utflykter och fjällturer som kunnat genomföras utan köldchock! Genom Woolpower har Hej Främling också kunnat dela ut en del julklappar till nyanlända i såväl Grytan, på Frösö Camping och i övriga länet. ”Från företagets sida är det otroligt roligt att ha möjligheten att kunna göra något för Hej Främling, som med sitt fantastiska jobb med att välkomna människor utgör en helt unik verksamhet, vilket vi gärna sponsrar” avslutar Karin.

Woolpower AB hette tidigare Ullfrotté AB. Verksamheten grundades i Östersund 1969 och i början av 1970-talet utvecklades i samarbete med svenska försvaret materialet Ullfrotté Original; ett varmt, slitstarkt underställ med syntet på utsidan och öglor av ylle närmast kroppen. Det fungerar under såväl hög som låg aktivitet och kan tvättas i 60 grader. Från fabrikens start i Östersund 1972 tillverkas materialet här, idag av mulesingfri ull från sydamerikanska får. Alla plagg sys på plats av företagets sömmerskor vilka själva kontrollerar och godkänner alla kläder de syr, för att sedan märka plaggen med sitt namn, som ett kvalitetssigill. Därefter distribueras varorna, varav ca 70-80 procent går på export.

Comment