För många jämtar är en dag på fjället en del av vardagen. För de boende i Grytan något betydligt mer exotiskt. Men när fjällguiden Simon tog med sig Hej Främling!-gänget till Storlulvån för att bestiga Storsylen var det en ny och oförglömlig upplevelse för alla inblandade.

Simon har gjort sig känd för sitt engagemang för staden Östersund i allmänhet och hans egna projekt Surfbukten i synnerhet, men när Hej Främling! föddes var det självklart att även engagera sig där. Bakgrunden på Svenska Turistföreningen och samarbeten med Woolpower och Haglöfs kom väl till pass när han fick idén att ta med sig folk från Grytan upp i de jämtländska fjällen.

– Jag flyttade själv upp hit för fjällen, det var självklart att vilja visa dem för fler. Här var det människor som knappt sett snö, berättar Simon.

Första turen tillsammans gick från Storulvån upp till Blåhammaren där STF:s stuga stod för husrum och deras klassiska trerättersmeny till alla vandrare. Haglöfs och Woolpower hjälpte till med utrustning. 

– När vi stod där uppe sa jag att nästa år ska vi göra Storsylen ihop! Och så blev det. 

Förutsättningarna bland vandraren var minst sagt skiftande.

– En tjej från Eritrea hade gått 15 kilometer till skolan varje dag medan vissa knappt rört sig alls i terräng.

Men alla klarade det och upplevelsen blev inte sämre av att både renar, norrsken och snö var närvarande under vandringen.

– Det är som en jättego familj och för oss som är vana att vara till fjälls blev det en helt ny och fantastiskt upplevelse att vara med alla där uppe. Det var verkligen unikt. 

Nu hoppas han få till en tur även i vintermiljö.

- Jag hoppas få till det. Samtidigt är det de vardagliga träffarna som är de viktiga. Det enda som krävs är att du är dig själv och bjuder in dem i samhället. Det är många som jag nu lärt känna och kan prata med när vi ses på stan. 


Text: Lars Frank

Foto: Björn Arnemo

Comment