Hej Hjälte! #10 - Östersunds kommun

Comment

Hej Hjälte! #10 - Östersunds kommun

Hej hjälte!

Vår förening är verksam tack vare många människors olika insatser och engagemang, stort som smått. Det är så oerhört många som sluter upp bakom vår filosofi och ger av sin tid eller andra resurser. Idag vill vi lyfta en av dessa!

Namn: Jon Söder
Bor: Östersund
Yrke: Samordnare civilsamhälle och integration i Östersunds kommun

Har du alltid bott i Östersund?
- Nej. Uppväxt i Sveg och har sen bott i Texas, Linköping, Trondheim och Gävle. Har dock bott här sen 2005.

Vad gör du för att må bra?
- Alltså, det är ju massor. Men att jag cykelpendlar till jobbet och lyssnar samtidigt på poddar eller ljudböcker tycker jag ger bra daglig påfyllning till både kropp och själ. Sen tror jag att jag är ganska bra på att fascineras av tidens växlingar. Sent igårkväll tog jag ett kort på huset eftersom det var ljust och syrénen blommade och spåren av barnens lek på gården fortfarande var framme. Idag påminde mig Facebook om att jag gjort samma sak för fyra år sedan

Hur kom du i kontakt med Hej främling!?
- Jag har ju beundrat er på avstånd sen länge. Men i jobbet var det när jag fick nuvarande tjänst och jag försökte få en bild av alla frivilligorganisationer som på ett eller annat sätt jobbar med integration.

Hur tänker du kring att en kommun kan samarbeta med ideell sektor?
- Att det är en fantastisk möjlighet, särskilt här i Östersund där så många gör så mycket. Vi är bra på olika saker, kommunen och civilsamhället. Men det är otroligt viktigt att vi förstår varandras möjligheter och begränsningar. Vi i kommunen kan ju inte säga åt er ideella vad ni ska göra. Däremot kan vi ju i samtal se att vi har samma bild av olika samhällsutmaningar och hitta vägar att samarbeta om dem som funkar för båda parter. När vi gör det utan allt för strama tyglar kan vi tillsammans skapa ett klimat där det är ok att testa nya idéer och arbetssätt och sen bestämma om det var rätt sätt att jobba vidare. I en snabbt föränderlig värld med nya utmaningar tror jag att ett sånt här samarbete har stora möjligheter att hitta nya framkomliga vägar.

Vad bygger Östersunds kommuns samarbete med Hej främling! på?
- Vi har ett Idéburet offentligt partnerskap (IOP) ihop om ensamkommande ungdomar som hinner bli 18 år innan de får uppehållstillstånd. Våra politiker ville att de skulle få stanna kvar i kommunen istället för att flytta till något av Migrationsverkets boenden. Det skulle ge dem bättre förutsättningar att fortsätta sina gymnasiestudier. Här är det Hej främling! som tillsammans med andra är de som träffar ungdomarna i deras vardag när de inte går i skolan och jobbar med motivation att fortsätta skolan och fortsätta kämpa. Men också informera om och diskutera sånt som är viktigt i den situation man är – kompisskap, samhälle, ekonomi, hälsa asylprocess och återvändandeprocess. Partnerskapet innebär att vi jobbar tätt ihop kring den här utmaningen och har kontakt ofta – ibland flera gånger i veckan. I samarbetet har Hej främling! en metodfrihet kring hur man ska jobba och det även ok att låta effekterna av arbetet komma andra till del vilket har visat sig vara väldigt lyckosamt då många andra än just dessa ungdomarna tagit del av satsningen.

Vad skulle du vilja lyfta som framgångsfaktorer för att kunna skapa ett samhälle utan segregation och ohälsa?
- Att det finns möjligheter att på olika sätt att lära känna andra människor. Att ha någonstans att gå när man känner sig ensam. Att ha tillgång till nätverk som kan hjälpa till och guida en till jobb, bostad och hälsa. Men också att ha ställen där man får utlopp för engagemang och kreativitet. Här är det svenska föreningslivet en viktig framgångsfaktor och anledning till att Sverige kommer högt i så många olika internationella jämförelser. Det är förstås inte hela svaret, men det är otroligt viktigt.

Att det finns många vägar till jobb bostad och fritid förstås. Sen finns det många andra viktiga faktorer och där mynnar det till sist ut i vad man tror på rent politiskt och där har vi alla möjlighet att påverka och prata med våra politiker eller rent av engagera oss själva.

Vad är roligast respektive mest utmanande med det jobb du
har idag?
- Det är roligt att driva både egna och andras koncept och idéer och se dem få kött och blod, men också att kunna vara med och möjliggöra det andra vill göra genom att bidra med kunskap eller kontakter. Mötena med alla drivna och engagerade människor som brinner för att på olika sätt göra Östersund till en bättre plats att leva på är också fantastiska. De får jag dricka kaffe med!

Mest utmanande är kanske att begränsa sig och inte springa på alla bollar samtidigt. Det är så mycket som är spännande att jag gärna blir lite valpaktig.

__________________________

Jon är verkligen en riktig klippa som gör det lätt och lustfyllt för oss att samverka med Östersunds kommun! TACK för att du alltid möter oss med ett leende på läpparna och guidar oss genom dörrar som tidigare känts svåra och skrämmande. Du är en hjälte!

Comment

Hej möjliggörare!

Comment

Hej möjliggörare!

Hej främling! har partners som bidragit och bidrar till att möjliggöra verksamheten. Det är vi väldigt glada och stolta över. Vill du veta mer om hur du kan bidra som möjliggörare? Hör av dig på info@hejframling.se.

Comment

Hej Hjälte! #9 - Polarbröd

Comment

Hej Hjälte! #9 - Polarbröd

Företaget Polarbröd värderar hållbarhetsfrågor högt, sociala likväl som ekologiska.  Efter en inspirerande föreläsning av Emma Arnesson, grundare av Hej främling!, var det också självklart att ta steget och ekonomiskt stötta föreningen.

Det är väldigt roligt att se hur man med lokala initiativ, som Hej främling!, verkligen kan göra skillnad för människor, säger Polarbröds VD Karin Bodin.

Polarbröd är ett norrländskt företag som har bakat och sålt bröd i fem generationer. När företaget ställde sig frågan hur de ska göra för att säkra att de kan baka bröd i ytterligare fem generationer så hittade de svaren i ett utökat hållbarhetsarbete. 

Vi jobbar mycket med ekologisk bärkraft genom att arbete mot bland annat hållbara råvaror och fossilfria transporter, säger Karin Bodin. 

Men att arbete med miljöfrågor menar Karin Bodin också är nära kopplat till att arbeta med människan.

Att rädda världen är egentligen att rädda människan, planeten kommer ju att finnas kvar även om inte mänskligheten överlever. Tittar man på miljöproblem med den människocentrerade ansatsen så är det relationer och möten med andra människor som är viktigt, och där är Hej främling!s arbete ett inspirerande initiativ, säger Karin Bodin.

Det var Hej främling!s sätt att angripa det faktum att det kommer många nya människor till Sverige som var en av de avgörande anledningarna till att Polarbröd tillsammans med flera Polfärskt-företag i höstas valde att stötta föreningen med ett gemensamt bidrag på 208 000kr.

Det blir ofta en handfallenhet i samhället kring hur man ska hantera nyanlända, men Emma har en inställning att det är en resurs och glädje i att nya människor kommer hit, hon är väldigt inspirerande och lyckas verkligen förmedla den känslan, säger Karin Bodin och fortsätter

Det är så många som vill engagera sig och hjälpa till och Hej främling! visar att det kan vara enkelt – att till exempel bara ta med en nyanländ ut på promenaden med hunden gör också skillnad. 

Efter den generösa donationen har Polarbröd sökt flera sätt att inkludera Hej främling! och har under våren anlitat Emma som föreläsare vid två tillfällen. Nu tittar företaget på utökade möjligheter till samarbete.

Vi har länge arbetat aktivt med jämställhet inom Polarbröd, men vill börja arbeta med det ur ett bredare mångfaldshetsperspektiv och där räknas nyanlända in, säger Karin Bodin. 

Arbete med mångfald menar hon är en fråga om att överleva som företag. 

Det är genom att bejaka bredden som vi kan säkerställa att vi har rätt kompetens och fattar bra beslut i företaget. Det är i våra olikheter som vi har våra styrkor, säger hon. 

Förhoppningen är att Emmas föreläsningar ska inspirera i arbetet med mångfald i vårt företag och Karin välkomnar alla i processen.

Jag skickade ut ett julbrev till alla anställda där jag berättade om Hej främling!s verksamhet och hoppas att våra medarbetare ska komma med egna idéer till initiativ. Vi tycker helt enkelt att Hej främling!s verksamhet känns väldigt rätt! 

Comment

Hej Hjälte! #8 - Hilleberg

Comment

Hej Hjälte! #8 - Hilleberg

Göran Svensk, VD för Hilleberg i Östersund, ser det som en gåva för länet och samhället i stort att få så många nya invånare i vårt land. Hej främling! ser han som en viktig organisation för att främja integrationen framförallt i länet. 

— Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv så behöver vi ju mer arbetskraft och därmed fler invånare. Det är så otroligt viktigt att engagera sig för att de som kommer hit ska vilja stanna och då helst i länet, säger Göran. 

Samarbetet med Hej främling! inleddes under sommaren 2014 då Ulrika Rogeman, Markus Brogren, och Lisa Nilsson på Hilleberg tog initiativet att anordna en tältutflykt för de boende på flyktingförläggningen i Grytan. Göran blev såld på idén och gav fria tyglar. Tillsammans med Hej främling! roddade gänget ihop så att en grupp på ca 30 personer från Grytan kunde vara med under en somrig tältutflykt till Andersöns naturreservat. Hilleberg stod för tält och engagerade volontärer ställde upp med diverse ut utrustning. Molunds trafik sponsrade en chartrad buss.

— Många av de boende i Grytan hade aldrig tidigare tältat eller sett friluftslivet som ett nöje så som vi gör. Naturen här är vår fristad till skillnad från hur många av flyktingarna upplever den, säger Ulrika. 

Det krävdes förstås en del planering och engagemang för att kunna genomföra friluftseventet -exempelvis fick de illustrera en helt vanlig tältresning några dagar innan avfärd ute på förläggningen i Grytan. Många hade aldrig sett ett tält slås upp tidigare och flera ville provligga i en sovsäck innan de väl bestämde sig för att följa med.

Själva utflykten var kostnadsfri och öppen för alla, precis som alla aktiviteter knutna till Hej främling!. Utöver arrangemangets volontärer och de 30 asylsökande så kom ytterligare ett tiotal personer bara för att umgås. Utflykten till Andersön var mycket uppskattad och alla som följde med var mer än nöjda. 

— Någon sa till och med att om tältet hade haft en TV så hade det varit som ett femstjärnigt hotell, säger Ulrika. 

Med Murikkor lagades det mat över öppen eld, de spelade fotboll, dansade och sjöng runt lägerelden och delade glädje med varandra. Några vågade ett dopp i Storsjön medan andra nöjde sig med att prova kastfiske vid strandkanten.

— Alla var bara glada över världen, säger Ulrika. 

Precis som Göran tycker Ulrika att det är en självklarhet att engagera sig för integrationen. 

— Det här var ett initiativ som vi från Hilleberg brann för. Alla typer av initiativ tror jag bidrar till ett trevligare samhälle och det behöver inte vara svårt alls. Det är inte bara viktigt utan det är framförallt kul att träffa alla dessa människor, säger Ulrika. 

—Tiden kan vara knapp ibland men kanske kan man hinna med något. Det är också viktigt att inte känna skuld för att man inte”gör tillräckligt.” Allt jag gör är betydelsefullt! Det är bättre att bara börja med något litet och inte bara strunta i det. Tillsammans blir det roligt och tillsammans kan vi göra massor! avslutar Ulrika entusiastiskt. 

Text: Maria Månsson

Comment

Hej Hjälte! #7 - The Rockin' pots

Comment

Hej Hjälte! #7 - The Rockin' pots

The Rocking Pots är integrationskören där alla får vara med! Jonas och Rosmari Hagström driver Jämtlands musikskola och för cirka ett år sedan kom Edward från Uganda genom Hej främling! i kontakt med musikskolan för praktik. Det blev ett möte som ledde till en nära vänskap och som tog paret Hagström till Edwards hem, flyktingförläggningen i Grytan. Där väcktes idéen om att starta en integrationskör för att engagera och aktivera de nyanlända.

— Körsång är bra för hälsan och ses som friskvård, i vissa landsting skrivs till och med körsång ut på recept, säger Jonas Hagström. 

Det var givet att de boende i Grytan skulle ges möjligheten att sjunga i kör. 

— Genom att sjunga på Svenska övar de på svenska språket samtidigt som de är aktiva och bygger
nya relationer, säger Jonas. 

Kören startade som en förening som jobbar med integration genom körsång. De jobbar aktivt med fadderskap och inspirerar till att skapa möten mellan svenskar och nyanlända. Det är alltid en ”vanlig” kör som övar på samma repertoar som The Rocking Pots, ibland träffas de och övar tillsammans. 

— Det är då integrationen sker! poängterar Jonas. Nätverksbyggande är lika viktigt i alla situationer,
även för dig och mig, ibland leder det till boende, praktik eller kanske jobb, säger Jonas. 

The Rocking Pots är ett vinnande koncept som paret Hagström vill sprida ut i landet. Under det gångna året har de haft stora framgångar bland annat genom samarbeten med Tomas Ledin, dels under Storsjöyran men också under välgörenhetsgalan Hela Sverige Skramlar! Konceptet börjar bli känt runt om i landet eftersom de fått stor uppmärksamhet i media på både lokal- och riksnivå. Jonas och Rosmari har redan dragit i gång ytterligare en integrationskör i Borlänge.

Arbetet med integrationskören är helt ideellt men trots det uppstår kostnader. De fick 50 000 kr från Östersunds näringsliv för att kunna dra i gång projektet i januari 2015. Behovet, kompetensen och engagemanget finns men de står nu inför ytterligare finansiella utmaningar.

— Vi är hela tiden pressade att få ihop finansiella medel för den närmaste perioden, men för att kunna utveckla konceptet och sprida det vidare behöver vi arbeta mer långsiktigt och hitta en finansieringsform som passar det, säger Jonas. Alla kan engagera sig! Med ett öppet sinne, en gnutta värme och lite medmänsklighet kan man ge mycket. 

— Möten är nyckeln till integration! Ett enkelt sätt att engagera sig på är att ta sig till flyktingförläggningar och träffa och se människorna som bor där. Det ger nya perspektiv och man får insikt i att det faktiskt är människor som bor där. På så sätt suddas fördomar ut och medmänskligheten inom oss väcks till liv, säger Jonas Hagström. 

Text: Maria Månsson

Comment

Hej Hjälte! #6 - ÖFK

Comment

Hej Hjälte! #6 - ÖFK

Styrka genom mångfald har tagit Östersunds FK till allsvenskan i fotboll. Men också till Grytan och Hej Främling. 

– Mångfald har varit en grundfilosofi i föreningen senaste åren, därför har det varit självklart att vara med och stötta Hej Främling och deras fantastiska projekt, säger Martin Johansson på ÖFK:s kansli och tillsammans med framför allt Lasse Landin en drivkraft bakom samarbetet. 

Ett dussin olika nationaliteter har spelat för herrlaget i ÖFK senaste tre åren. Det har varit en starkt bidragande orsak till att laget i höstas tog klivet upp i allsvenskan. 

Men även utanför planen har laget fått stor uppmärksamhet. En del av detta har varit deras insatser för Hej Främling där både ungdomsledare och a-laget varit ute och ordnat träningar i Grytan.

– Har man inget att göra så blir man frustrerad, det tror jag alla kan känna igen sig i. Fotbollsträningar blev ett sätt att aktivera människorna där och det verkar uppskattat. 

Men det har varit en lika stor upplevelse för ÖFK.

– Alla ledare som varit där har tyckt att det var skitkul. Fotbollen är ett universellt språk och det finns en samhörighet oavsett nivå. Det har gett mycket energi till vårt gäng.

Ett annan starkt minne från säsongen 14/15 var hemmamatchen mot Sirius då hemmalaget manifesterade för sitt budskap om "Styrka genom mångfald" där laget gick in till match tillsammans med folk från Hej Främling och lagkapten Alex Dyer höll ett tal inför matchen. 

– Vi hade aldrig varit där vi är i dag med bara jämtländska killar i laget. Så dessa frågor ligger oss varmt om hjärtat. Överskottet för vår dansföreställning och andra aktiviteter har också gett pengar till Hej Främling och UNHCR, säger Martin Johansson.

Text: Lars Frank

Comment

Hej Hjälte! #5 - Inlöparna

Comment

Hej Hjälte! #5 - Inlöparna

”Löptränar du?” ”Vad gör du för tid på milen?” Löpning har inte bara blivit vår folkrörelse utan också en konversationsstartare för nya och gamla bekantskaper. 

Här fann Martin idén till Inlöparna - spring för innanförskap. 

– Genom att sätta samman människorna i Grytan med andra här i Östersund och springa i grupp skapas ett nätverk. Så det gäller att lära känna människor i löpargruppen som kan hjälpa dig med kontakter eller som referens för att söka jobb, en lägenhet eller en praktikplats. Men det handlar lika mycket om omvänd integration, att det är bra för svenskarna att lära känna flyktingarna. För att bygga en relation är löpargruppen ett bra forum, och eftersom många i Sverige springer blir löpningen ett samtalsämne som fungerar även i andra sällskap, berättar Martin.  

– Vi behöver de här människorna här eftersom vi har brist på invånare och arbetskraft. Ger vi inte flyktingarna incitament att stanna här så kommer de försvinna till storstäderna. 

Martin brinner starkt för integrationen och har länge velat göra en insats för att bekämpa främlingsfientlighet. Tillsammans med sitt nyvunna intresse för löpning blev detta starten på löpargruppen som ses varje onsdagkväll, året runt, ute i Grytan. Han fick med sig äventyraren Christine från start, vilket också underlättade för att få sponsorer i form av utrustning till löparna. 

– Vädret kan vara skit ibland, men det är sällan det tar emot att åka ut. Jag vet att det gör nytta, de blir glada när vi är där.

I sommar hoppas Martin få med sig ett gäng till Axa Fjällmaraton. Förra sommaren deltog de i St Olavsloppet, vilket gav mersmak. 

– Jag trodde aldrig ett sånt lopp kunde vara så roligt. Men när vi gick i mål på Stortorget brast jag ut i glädjetårar.

Text: Lars Frank

Comment

Hej Hjälte! #4 - Woolpower

Comment

Hej Hjälte! #4 - Woolpower

Det råder en fokuserad aktivitet i Woolpowers fabrikslokaler på Chaufförvägen, Odenskog. Garn spinns, tyger vävs, tvättas, klipps och sys ihop till färdiga plagg. Vid en av symaskinerna sitter Yolanta och fållar byxben med snabbt och skickligt handlag. Hon berättar att hon ursprungligen kommer från Afghanistan men har bott länge i Iran och där arbetat i 9 år med klädsömnad. När hon kom till Sverige och Östersund erbjöds hon 2 månaders praktik på Woolpower och här är hon kvar, numer som anställd.

Karin Sundström, marknad- och kommunikationschef på företaget berättar att de har och har haft många praktikanter med utländsk bakgrund. Detta, menar hon är definitivt inte bara goodwill utan tvärtom fyller dessa personer ett behov av kompetens i verksamheten. Arbetskraft som har erfarenhet av sömnad är en brist i Sverige och Woolpower har haft turen att hitta invandrad personal med rätt kunskaper. Hennes tips till andra företagare som kan tänka sig att ta emot en ny medarbetare är att utgå från vad de behöver och var de kan tänkas hitta personer som har den kunskapen. Många människor som lämnat sitt liv bakom sig har ett starkt driv och är oerhört motiverade att skapa sig en ny tillvaro. Det är också intressant och givande med inte alltför homogen personalgrupp, här finns nationaliteter från både Iran, Afghanistan, Syrien, Litauen och Lettland och även om språket är viktigt så fungerar kommunikationen på något vis ändå för den som är öppen för kreativa lösningar. Företaget har sedan 20 talet år tillbaka tagit hjälp av kommunens MICA-grupp vilket bidrar till en verksamhet där man ser till möjligheter och var och ens unika kvaliteter. 

Woolpowers värdegrund; att ”ge värme i hundra år” och vara ett ”varmt företag” i samhället för både människor, djur och natur har gjort skäl för sig då företaget sponsrat Hej Främling med varma kläder, strumpor, mössor och vantar. Förutom att värma i vardagen har dessa kläder varit ovärderliga under utflykter och fjällturer som kunnat genomföras utan köldchock! Genom Woolpower har Hej Främling också kunnat dela ut en del julklappar till nyanlända i såväl Grytan, på Frösö Camping och i övriga länet. ”Från företagets sida är det otroligt roligt att ha möjligheten att kunna göra något för Hej Främling, som med sitt fantastiska jobb med att välkomna människor utgör en helt unik verksamhet, vilket vi gärna sponsrar” avslutar Karin.

Woolpower AB hette tidigare Ullfrotté AB. Verksamheten grundades i Östersund 1969 och i början av 1970-talet utvecklades i samarbete med svenska försvaret materialet Ullfrotté Original; ett varmt, slitstarkt underställ med syntet på utsidan och öglor av ylle närmast kroppen. Det fungerar under såväl hög som låg aktivitet och kan tvättas i 60 grader. Från fabrikens start i Östersund 1972 tillverkas materialet här, idag av mulesingfri ull från sydamerikanska får. Alla plagg sys på plats av företagets sömmerskor vilka själva kontrollerar och godkänner alla kläder de syr, för att sedan märka plaggen med sitt namn, som ett kvalitetssigill. Därefter distribueras varorna, varav ca 70-80 procent går på export.

Comment

Hej Hjälte! #3 - Friskis och Svettis Östersund

Comment

Hej Hjälte! #3 - Friskis och Svettis Östersund

I ett nytt land, nytt klimat och med en oviss framtid har träningen blivit en välbehövlig energiboost för de boende i Grytan. Friskis&Svettis Östersund är en av de starka krafterna som gör detta möjligt, speciellt för barnen i Grytan och på andra platser för de nyanlända. 

– Fysisk aktivitet och rörelse var mycket av grunden i Hej Främling!s start och det gäller ju även oss. Därför träffade vi Emma för att diskutera idéer vi kunde göra tillsammans, berättar Christina Ravald, som är verksamhetsledare för Friskis&Svettis i Östersund.

Även historiskt har det funnits projekt för att ge utrymme för ökad rörelse hos utvalda grupper av barn, exempelvis de med olika rörelsehinder. Nu blev det nyanlända som blev fokusgrupp, vilket gett ett bra samarbete med skolan i Grytan. En dag i veckan kommer de till Friskis på Frösön. 

– Det är jättekul att se barnen, de älskar det verkligen. Pedagoger och ledare uttrycker samma. 

Extra fina minnen har de från exempelvis den familjedag som anordnades för både familjer i Grytan och Friskis medlemmar. Totalt samlades 75 barn och vuxna för olika aktiviteter där de åt lunch, grillade nere vid vattnet på Frösön och provade olika träningsformer. För Christina och de andra på Friskis har det verkligen gett mersmak.

– Det är en aktuell fråga för oss och vi vill gärna jobba vidare på fler sätt. Vi hoppas att det ska bli en del i vår ordinarie verksamhet och kanske kan vi rekrytera nya ideella ledare och funktionärer via samarbeten med olika flyktingförläggningar. Vi vill vara för alla och strävar efter ökad mångfald i föreningen.  

Även ute i Grytan sker en hel del aktiviteter där Friskis ledare har bjudit på spinning, dans och gym.

– Det har blivit sån kö att de fått köra dubbla spinpass efter varandra. Tacksamheten och glädjen som blir i salen är obeskrivlig!

 

Text: Lars Frank

Comment

Hej Hjälte! #2 - Jonas

Comment

Hej Hjälte! #2 - Jonas

18 spinningcyklar hade gjort sitt hos träningsanläggning Fristilen i Östersund. Vd Jonas kunde byta in cyklarna när han köpte nya, eller sälja dem i andra hand. Istället valde han att prata med Hej Främling! och skänka dem till Grytans flyktingförläggning. Det blev starten på ett samarbete värt betydligt mer än intäkterna som cyklarna hade gett på andrahandsmarknaden. 

– Vi kände att vi inte stod och föll med intäkter på cyklarna och vi hade pratat om hur vi kunde bidra med något till Grytan. De ville jättegärna ha cyklarna och kom hit och hämtade dem, berättar Jonas.

Men det stannade inte där. Fristilen ville göra mer och det blev starten på det stående gruppasset klockan 10 varje torsdag där alla asylsökande, från Grytan och andra ställen i länet, är välkomna. 

– Vi har lugnt här vissa tider och vi kände att de behövde aktiveras, få träffa andra människor här i Östersund. Alla mår bra av träning, säger Jonas.

Resultatet har blivit över all förväntan.

– De kommer hit med fantastiskt glädje och energi som smittar av sig på oss och våra medlemmar. Det finns inget kommersiellt syfte med detta men det är kul att våra medlemmar känner stolthet över att tillhöra oss och det vi står för. Och för personalen har det varit väldigt givande.

Utmaningen är att lösa transport från Grytan till stan, men för Jonas har det ändå varit viktigt att aktiviteterna sker i deras lokaler.

– Vi vill visa att vi välkomnar alla hit till oss. Det känns tillfredställande att kunna göra något som uppskattas. De här människorna vill bli en del av vårt samhälle och förhoppningsvis kan de hitta en framtida arbetsgivare eller granne här i gymet.

Text och foto: Lars Frank

Comment

Hej Hjälte! #1 - Simon

Comment

Hej Hjälte! #1 - Simon

För många jämtar är en dag på fjället en del av vardagen. För de boende i Grytan något betydligt mer exotiskt. Men när fjällguiden Simon tog med sig Hej Främling!-gänget till Storlulvån för att bestiga Storsylen var det en ny och oförglömlig upplevelse för alla inblandade.

Simon har gjort sig känd för sitt engagemang för staden Östersund i allmänhet och hans egna projekt Surfbukten i synnerhet, men när Hej Främling! föddes var det självklart att även engagera sig där. Bakgrunden på Svenska Turistföreningen och samarbeten med Woolpower och Haglöfs kom väl till pass när han fick idén att ta med sig folk från Grytan upp i de jämtländska fjällen.

– Jag flyttade själv upp hit för fjällen, det var självklart att vilja visa dem för fler. Här var det människor som knappt sett snö, berättar Simon.

Första turen tillsammans gick från Storulvån upp till Blåhammaren där STF:s stuga stod för husrum och deras klassiska trerättersmeny till alla vandrare. Haglöfs och Woolpower hjälpte till med utrustning. 

– När vi stod där uppe sa jag att nästa år ska vi göra Storsylen ihop! Och så blev det. 

Förutsättningarna bland vandraren var minst sagt skiftande.

– En tjej från Eritrea hade gått 15 kilometer till skolan varje dag medan vissa knappt rört sig alls i terräng.

Men alla klarade det och upplevelsen blev inte sämre av att både renar, norrsken och snö var närvarande under vandringen.

– Det är som en jättego familj och för oss som är vana att vara till fjälls blev det en helt ny och fantastiskt upplevelse att vara med alla där uppe. Det var verkligen unikt. 

Nu hoppas han få till en tur även i vintermiljö.

- Jag hoppas få till det. Samtidigt är det de vardagliga träffarna som är de viktiga. Det enda som krävs är att du är dig själv och bjuder in dem i samhället. Det är många som jag nu lärt känna och kan prata med när vi ses på stan. 


Text: Lars Frank

Foto: Björn Arnemo

Comment